İhracatta Vergi İadesi

İhracatta Vergi İadesi

İhracatta Vergi İadesi
İhraç ettiğiniz ürünün üzerindeki KDV ve öTV`nin, ihracatın gerçekleşmesinden sonra size iade edilmesi mümkündür. Mali mevzuatta `vergi istisnası` terimiyle ifade edilen bu uygulama maliye ve gümrük idarelerinin işbirliğiyle yürütülmektedir.
İhracattan doğan vergi iadesini alabilmeniz için öncelikle fiili ihracatın gerçekleşmesi ve ihracat prosedürünün tamamlanması gereklidir. İhraç eşyası, ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin tescil edildiği sırada bulunduğu durumu ve niteliğini koruyarak Türkiye Gümrük Bölgesini terk etmesi koşuluyla fiilen ihraç edilmiş sayılır.
KDV istisnası getirilmiş olan durumlar 3065 sayılı KDV Kanunu ile belirlenmiştir. Buna göre ihracat teslimleri KDV`den istisnadır. `İhracat teslimi` ifadesinden kastedilen;
- Teslimin yurt dışındaki bir müşteriye veya bir serbest bölgedeki alıcıya ya da yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılması veya malların yetkili gümrük antreposu işleticisine tevdi edilmesi;
- Teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya bir serbest bölgeye ulaşması ya da yetkili gümrük antreposuna konulmasıdır.
İhracat ile ilgili gümrük prosedürü tamamlandığında ve gümrük beyannamesi kapandığında, gümrük beyannamesi ile ilgili bilgiler elektronik olarak gümrük idaresi tarafından Maliye Bakanlığına aktarılmaktadır. İhracata ilişkin gümrük beyannamenizin kapanıp kapanmadığını buradan öğrenebilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı`nın internet sayfasında yer alan `KDV İadem Nerede?` linkini kullanarak KDV iadenizle ilgili dilekçenizin ne durumda olduğuna ilişkin ayrıntılı bilgi alabileceğiniz uygulamaya ulaşabilirsiniz.
Bunun yanı sıra, imalatçılar tarafından ihraç edilmek üzere ihracatçıya teslim edilen mallar, 3 ay içinde ihraç edilirse ihracat istisnası kapsamına girer ve KDV iadesinden yararlanır. İhracat, belirlenen süre içinde haklı ve zorunlu nedenlerle gerçekleştirilememiş ise, ihracatçılar süre uzatımı talebi için 3 aylık sürenin bitiminden itibaren en geç on beş gün içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı`na veya Bakanlığın uygun gördüğü vergi dairelerine başvurarak 3 aya kadar ek süre talep edebilirler.
özel Tüketim Vergisine ilişkin ihracat istisnası ise, 4760 sayılı özel Tüketim Vergisi Kanunu ile belirlenmiştir. Buna göre, öTV Kanununa ekli listelerde yer alan malların ihracat teslimleri öTV`den istisnadır. Aşağıdaki iki koşulun gerçekleşmesi halinde bu istisnadan yararlanabilirsiniz:
1. Teslimi yurt dışındaki müşteriye yapmalısınız.
2. Eşya Türkiye Gümrük Bölgesinden çıkmış olmalıdır.
öTV Kanunu hükümleri uyarınca, serbest bölgelere yapılan ihracatlarda öTV iadesi alınamadığını hatırlatmak isteriz. özel Tüketim Vergisine ilişkin ihracat istisnası ile ilgili uygulamalar hakkında detaylı bilgiyi, yetkili kurum olan Hazine ve Maliye Bakanlığı`ndan bilgi alabilirsiniz.
Please login to post a comment.

Categories

Tags

eximfix aldargroup aibdagroup ihracat ihracat nedir ihracat nasıl yapılır ihracata nasıl başlanır ihracatçı nasıl olunur ihracatçı olmak ihracat avantajları ihracat desteği ihracat teşviği ihracatta verginin geri alınması ihracatın avantajları İhracatta Vergi İadesi İhraç Kayıtlı Fatura İhraç Kayıtlı Fatura Nedir? Online B2B Ticareti Yükselişte Online B2B commerce on the Rise B2B Online Trade Uluslararası İşletmeler İçin Rekabet Avantajı Sağlayacak İpuçları Tips to Provide Competitive Advantage for Export Businesses Dış Ticaret Risklerini En Aza İndirmek İçin İpuçları Tips for Minimizing Foreign Trade Risks Uluslararası Ticarette Teslim Şekilleri Delivery Types in International Trade İhracat Prosedürü ve Belgeler Export Procedure and Documents dış ticaret departmanı Dış ticaret hizmeti dış ticaret personeli dış ticaret uzmanı ihracat planlaması pazar araştırmaları potansiyel müşteriler İhracatta iş Planlaması Business Planning in Export Uluslararası Ticarette Risk Yönetimi Risk Management in International Trade İthalat İhracat İşletmeleri İçin Sigorta Türleri Types of Insurance for Import Export Businesses İhracatta Pazar Çeşitlendirmesi Market Diversification in Export İhracatta Doğru Fiyatı Belirleme Determining the Right Price in Export Export Pricing İhracatta Fiyatlandırma İhracatta Fiyat Belirleme Price Determination in Export Uluslararası Ticarette Pazar Araştırması Pazar Araştırması Market Research in International Trade Market Research About Creating the Right Profile Doğru Profili Oluşturma Eximfix

Cookies

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Accept